Den ultimata vintergarderoben - Lager 3

I del ett och två har vi gått igenom vad du ska tänka på med de två första lagren mot kroppen, transportera och absorbera bort fukt från kroppen för att hålla värmen med underställ och mellanlager. Nu börjar vi närma oss vädrets element och friska luften. Alltså det lager som skall skydda mot väder och vind. För detta skikt finns lite olika teorier och vissa menar att lager 3 är ytterligare ett mellanlager men i de flesta fall brukar detta vara yttre skalet. Här hittar du overaller till barn i olika storlekar

Didriksons overall nivå 3

Didriksons overall nivå 3

Lager tre skall skydda mot väder och vind. Vissa mer avancerade upplägg av lager på lagerprincipen inkluderar så mycket som fem lager. I praktiken får du ofta omsätta de tre yttersta lagren till den något enklare varianten ett ytterlager. Det lagret varierar du beroende på temperatur, nederbörd och vind. Där ett avancerat upplägg ofta har samma lager fyra med t.ex en tunn skaljacka går du istället en annan väg och väljer antingen skalkläder, regnkläder, vinteroveraller eller täckbyxor för enkelhetens skull. Ett avancerat upplägg är tänkt till vuxna som ägnar sig åt vandring, det blir svårt att bära med flera olika ytterlager på en vandring, det är enklare att packa ned lager som inte behövs vid ett specifikt tillfälle än att helt byta ut plagg. Otillgängligheten som en vandring innebär ställs du sällan inför som barnfamilj. Ofta har du tillgång till en stuga på skidsemester eller en parkerad bil i närheten av skidbacken, eller rent av ditt hem. Du kan alltså med enkelhet byta ut det yttersta lagret och välja ett annat mer lämpligt för tillfället.

Vi har skrivit ett par artiklar om kläder vi testat i dessa kategorier, täckbyxor eller skalbyxor för barn från Polarn & Pyret är något vi har provat, läs artikeln. Vi har även provat skaljacka från samma tillverkare, läs artikeln. Dessa kanske inte är de allra bästa alternativen för en sträng vinter men nog så bra för en mild vinter som den ofta är längst söder i Sverige.

Denna vinter har vi satsat på en overall från Didrikssons, som vi passade på att köpa under höstrea. Vi gillade konceptet som Didriksons har med att gradera overaller i olika värmeklasser. Ofta skriver vi om produkter vi har testat ordentligt men jag får återkomma med en uppföljningsrecension om plagget. Plagget klarar 10 000 mm vattenpelare, motsvarar många regnställ i förmåga att stå mot väta. Vattenmotstånd är en egenskap som är väldigt viktig för overaller under en svensk vinter, som du vet är den ibland mer regnig än snöig. Vi får se om det klarar kylan tillräckligt väl men vi resonerade som att vi väljer varmare underställ och mellanlager som t.ex fleecekläder om det behövs istället för att köpa en varmare overall, som riskerar att bli hängandes för att det inte är tillräckligt kallt. Vi bor inte så långt norrut att minus 15-20 är vanligt förekommande, det inträffar maximalt 2 veckor per år.

Det jag kortfattat kan säga om den overall vi har beställt är att dragkedjan inte går ned längre än knappt till grenen, detta tror jag kan vara en obekvämlighet jämfört t.ex Polarn & Pyrets POP Vinteroverall som upp till storlek 110 har dragkedja en bit ned på benet. Men vissa saker får man leva med, ibland får plånboken styra valet och i andra fall funktion.

Didriksons

Enkla funktioner som är användbara för ytterlager.

Smarta funktioner som dragskor och dragkedjor kan vara användbara för att släppa ut överskottsvärme vid aktivitet. Det är viktigt att överskottsvärme släpps ut så att extra värme inte övergår till svett. Svett som inte kan transporteras bort från kroppen gör att det snabbt blir kallt vid lugnare tempo.

Tillslutning i luva och ärm

Tänk på att det är bra om du enkelt kan sluta igen luvan framtill om det blir blåsigt eller snöigt. På samma sätt är det bra om du kan stänga till runt vantarna så att det inte blåser in eller kommer in snö den vägen.

Dragsko för värmereglering

Dragsko midja och nederkant på jackan gör att du kan reglera hur mycket luft som ska cirkulera i jackan. Om det är riktigt kallt ute kan du stänga till i nederkant för att hindra luften från att cirkulera, skall du aktivera dig kan du snabbt öppna jackans nederkant för att öka luftflödet så att du inte blir svettig. Denna typ av funktion kommer knappast dina barn att använda på egen hand före de kommer upp i en viss ålder. Det blir nästan viktigare att tänka på saker som vind och vattentäthet än smarta dragskor på rätt ställen.

Dragkedjor för vädring

I många plagg kan det finnas dragkedjor för att t.ex öppna upp för luftflöde under armarna eller sidorna av kroppen för att tillåta att överskottsvärme kan strömma ut någonstans. Dessa kan enkelt slutas till när aktivitet byts mot stillasittande eller mer lugn aktivitet.

Alternativ till den overallen vi köpt, overall från Reima med extra isolering i bakdelen för att tillåta sittande i kylan. En enkel men briljant detalj!

Sammanfattning

Lager tre eller ytterlager är vårt skydd mot kyla, vind och nederbörd. Här gäller det att planera inför vilket väder du mest kommer att befinna dig i. Beroende på hur vintern är där du ska spendera mest tid kan det variera vilket plagg som är optimalt. Ska du klara kortare perioder i andra väder brukar det gå bra att justera mellanlager för att få bättre värmeegenskaper.

Innehåller annonslänkar till Babyshop
Under uppbyggnad

Dagistips.se är under uppbyggnad och kommer att kompletteras med information löpande.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna om du har tips om förbättringar eller funderingar kring informationen som publicerats.

info@dagistips.se