Barnets sömn är viktig för utvecklingen

Underskatta inte vikten av barnens sömn på förskolan fram till den ålder när denna sovstund inte längre behövs som brukar inträffa mellan 2-5 års ålder, det är väldigt individuellt per barn. Det är viktigt att ha kommunikation med förskolan kring detta, ett väletablerat sömnmönster är det bästa för alla inblandade. Barnet kan utvecklas optimalt med rätt sömn. Pedagogerna gynnas av att ditt barn är utvilat och får förmåga att fokusera och lära. Du får hämta en piggare kille eller tjej efter jobbet och tiden fram till nattning blir trevligare.

Studier har visat att pedagogerna på förskolan upplever att det ofta är envägskommunikation kring sömn och att den kommunikation som ofta sker handlar om kvantitet och väldigt lite kvalitet. Kommunikationen sker ofta i de hastiga momenten hämtning och lämning. På skolverket kan du läsa mer om hur viktigt det är att etablera en dialog mellan förälder och pedagoger kring barnens sömn.

  • Fungerande sömn handlar främst om ditt barns bästa. Det handlar inte om dig eller personalen på förskolan. En bieffekt av att ditt barn får optimalt med sömn och sömnkvalitet är att det inverkar positivt på vardagen och dagarna på förskolan. Därför skall du koppla bort vad som passar sig bäst för dig och helt fokusera på vad som passar bra för ditt barn!
  • Tänk på att det ibland kan ta lite tid att få till fungerande rutiner. Ge inte upp för snabbt och ändra inte i rutinerna för snabbt innan de faktiskt har hunnit få en chans att fungera.

Föräldrarnas och pedagogernas kommunikation

Tänk på att det är ett gemensamt arbete att få dagarna att fungera på förskolan, ibland kan det vara bra för personalen att ha koll på rutinerna där hemma för att kunna komma med frågor eller anpassa dagarna lite på förskolan. Det kan vara ovant att kommunicera på ett rationellt sätt kring barnen, det gäller att hålla sinnet öppet och tänka på att det är för barnens bästa.

Trygghet

En viktig faktor för att kunna sova är trygghet, därför kan det vara bra att ta med en sak som skapar trygghet, en nalle, en filt eller någon annan sak som ditt barn är van att ha när det är sovdags.

  • Ta med en favoritnalle eller annat gosedjur, kom ihåg att märka med namnlapp så att den inte kommer bort.

Rutin

Har ni en särskild rutin hemma kring läggning som kan underlätta på förskolan så dela med er av den, sjunger ni någon särskild sång? Klappar ni på örat eller stryker i håret? Det kan vara små subtila saker som gör att situationen blir trygg och lugn, tänk efter hur ni gör hemma och dela med er till förskolans personal, vem vet kanske kan det underlätta om det är svårt med sömnen på förskolan.

  • Tänk efter hur er rutin hemma fungerar, är det något subtilt ni gör som får ert barn att förstå att nu är det sovdags.
  • Om ni är i en stimmig miljö hur gör ni då?
  • Kanske behövs en vattenflaska för att släcka törsten före sovstunden?

Justera rutiner

Ibland kan man behöva justera hemmalivet med tiderna som förskolan har, se till att vara väl insatt i hur dagarna ser ut på förskolan med tider för lekstunder, uteaktiviteter, lunch, mellanmål, sovstund m.m. På så vis blir det enklare att anpassa vardagen hemma kring detta för att underlätta på förskolan.

Kanske behöver ni natta lite tidigare hemma för att komma upp ännu lite tidigare på morgonen för att kunna få till ett passande mönster. Börja helt enkelt att skriva ned rutinerna om du inte redan har gjort detta för att enklare kunna hitta om det är några tider som kanske behöver justeras för att få till en fungerande helhetsrutin.

Barnkonventionen om vila och rekreation

Här kan du läsa hela barnkonventionen nedanstående punkter är direkta citat från från punkt/paragraf 31. Sömnen handlar alltså om mer än en vardagsrutin, det är ditt barns rätt att få sin vila och rekreation.

  • "Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation anpassad till barnets ålder och rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet."
  • "Konventionsstaterna ska respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och ska uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet samt till rekreations och fritidsverksamhet."

Under uppbyggnad

Dagistips.se är under uppbyggnad och kommer att kompletteras med information löpande.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna om du har tips om förbättringar eller funderingar kring informationen som publicerats.

info@dagistips.se