Vi tipsar om pedagogiska och roliga leksakerna till ditt barn beroende på ålder. Att det skall vara roligt att leka är det inte mycket att orda om, men att lära nya saker är både roligt och stimulerande på samma gång. Att få se sina barn lära nya saker är en fantastisk upplevelse. På förskolan lär sig barnen hela tiden nya saker efter den läroplan som följs i det pedagogiska arbetet. Om du har svårt att hitta på givande saker med dina barn så finns det en uppsjö av intressanta leksaker utformade för att vara lärande och inspirerande till utveckling. Med rätt pedagogiska leksaker kommer barnen att bland annat att utveckla sitt språk, matte, öva motorik och koordinationsförmåga. I hemmiljön har du som förälder möjlighet att fortsätta inspirera. Men du! Se till att det inte blir skolbänk av leken, absolut mest lär vi oss när vi har roligt tillsammans.
Barn har ett stort behov av att lära sig nya saker och är på ständig jakt efter kunskap, ibland kan det vara svårt att hänga med i tempot som förälder. Att ta hjälp av pedagogiska och vetenskapliga leksaker kan låta avancerat för lek hemma, men faktum är att det är väldigt bekvämt, enkelt och framförallt roligt och lärande att ta till. Lite som ett recept när du skall laga mat. Ingen kan allt, ibland behöver man inspiration för att få energi att skapa något. Att ha ett roligt experiment att plocka fram när tvn startas av ren slentrian eller när vardagsrutinen sätter in och inspirationen tryter. En energiboost i vardagen med andra ord. Vilken typ av leksak som passar att ta fram är såklart beroende av barnets ålder och vilken fas i livet de befinner sig i mentalt och fysiskt. Under vissa perioder är det mer fokus på motorik och koordination för att sedan gå över till matte, naturvetenskap eller musik.
Vi tänker att det är en god idé att knyta ihop leken hemma med sånt som läroplanen Lpfö 18 menar att det är viktigt att lära. Vi är inte pedagoger och har inte forskat eller utbildat oss i ämnet Vi är föräldrar som försöker engagera oss för att skapa en roligare vardag i familjen och vår erfarenhet är att det mesta vi gör blir roligare för alla om vi anstränger oss och ger lite engagemang till vardagsmoment. Dessutom får man chansen att lära sig nya saker själv eller repetera sådant man lärde sig som barn som fallit i glömska!
Barnens utveckling sker på olika vis i olika åldrar och det är viktigt att anpassa svårighetsgraden men även storleken på leksaker säkerhetsmässigt. Små barn tenderar som vi alla vet att stoppa saker i munnen, därför är det viktigt att anpassa leksaker efter ålder. Oavsett ålder är det viktigt att barnen har rätt svårighetsgrad på sina leksaker för att det skall skapa intresse. En alltför svår leksak är sällan rolig och en alldeles för enkel utmaning blir snabbt tråkigt. Rätt nivå och rätt leksak, bidrar på så vis till både mer lek och lärande.
I denna ålder är barnen fortfarande väldigt unga och små, men en treåring har idag förståelse för hur viktigt det är att vi är rädda om naturen vilket gör att FSC-märkt råvara är ett utmärkt val att tillverka leksakerna i. Det finns ingen paradox i att leka och lära samtidigt som medvetna val görs av dig som förälder. Du kan låta ditt barn utvecklas samtidigt som du gör hållbara val för ditt barns framtid. Här hittar du hela Forskarfabrikens sortiment rekommenderat för 1-3 åringar.
På 1177 går det att läsa om vilka egenskaper barn utvecklar i 1-2 års åldern. Här nämns bland annat förmågan att lösa problem, vilken kan övas genom att till exempel passa in saker i lådor. I denna fas passar den klassiska klosslådan eller plocklådan, denna leksak väcker både glädje och frustration hos många barn innan de får koll på var klossarna skall läggas i. I denna ålder kan det skifta snabbt mellan frustration och glädje så var med och stötta i leken och lärandet. Även klosslådan är tillverkad i FSC-märkt råvara, det vill säga trä från ansvarsfullt skogsbruk. Barn i denna ålder lär sig ofta saker i olika faser, nya ord kan komma i snabb takt samtidigt som det kan kännas att den kroppsliga utvecklingen stannar upp eller nästan backar. Helt plötsligt kan det skifta och utvecklingen i motorik tar fart istället.
Ett färgglatt stapeltorn i trä är en perfekt leksak från 12 månaders ålder. Med ett stapeltorn övar du finmotoriken samtidigt som det är roligt att plocka med klossar! Givetvis är trät som används i produkten från ansvarsfullt skogsbruk.
De flesta barn gillar att leka med klossar, vilket är ytterligare en leksak som är bra för att träna motoriken är Färglada klossar (100st) i olika former tillverkade i trä från ansvarsfullt skogsbruk. Detta passar även lite äldre barn, upp till 3 år för att bygga mer avancerade formationer när fantasin börjar flöda.
Memory är ett perfekt och mycket prisvärt alternativ för 2 åringars utveckling i logisk tänkande och att lära sig koppla mönster och antal. Här hittar du par passande memoryspel för de yngre barnen
Dessa leksaker vill jag koppla till några olika punkter i läroplanen Lpfö18. Det finns såklart mängder av olika sätt att lära sig olika saker, pedagogiska leksaker anpassade för ditt barns förmåga är ett av dessa sätt.
Egna kopplingar till förskolans läroplan.
I ålder 3-4 år har barnen många olika funderingar och tankar. Språket utvecklas på ett mer avancerat vis än tidigare och redan vid 4 års ålder börjar barnen få ett mer vuxet uttryckssätt. I denna ålder blir många barn fascinerade av t.ex Dinosaurier och lite mer avancerad lek med sin fantasi. Bland forskarfabrikens leksaker rekommenderade för barn 3-6 år finns en mängd olika typer att välja bland. Såklart köttätaren Tyrannosaurus rex och den trehornade Triceratops. Leksaker som kan ge en intressant diskussion om naturvetenskap och historia, hur det såg ut på jorden för längde sedan samtidigt som fantasin och föreställningsförmågan sätter igång.
Många barn i denna åldern blir lätt överstimulerade av läsplattor, videostreaming och gaming, att lära sig avslappning för barn kan därför vara en god idé. Detta kan de till exempel göra genom yogakort för barn eller med hjälp av yoga-memory. Yoga kan hjälpa till att utveckla allt från motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning som är en punkt i läroplanen Lpfö18.
För de lite äldre barnen kan det vara spännande att börja undersöka naturvetenskap och kemi, titta på vardagsobjekt med 20 gånger förstoring med hjälp av detta mikroskop för barn
Några kopplingar till förskolans läroplan.
Det finns en uppsjö av pedagogiska leksaker som kan passa till förskolan. Om du jobbar på en förskola vet du hur många saker och upptåg som sker varje dag. Det är allt från naturvetenskapliga experiment till att utforska sinnen som lukt, känsel och smak.
Musik uppskattas av många barn och de flesta vill även prova att spela på trummor och slagverk. I detta set med Kastanjetter, xylofon, tamburin och triangel kan flera barn spela samtidigt.
Om du vill utveckla förståelse för naturvetenskap, djur och växter, kemi och fysik är det perfekta redskapet ett mikroskop för barn, de flesta barn blir eld och lågor av att få se en nyckelpiga eller mask förstorad.
Klicka här om du vill öppna produktlänkar i nya flikar
Browsa
0
produkt