När förskolan börjar förändras vardagen drastiskt. Det krävs en annan typ av planering för att få vardagarna att fungera på ett bra vis. Ombyten med kläder måste finnas på plats på förskolan. Vilka kläder behövs egentligen på plats? Ett par extra byxor, tröjor, strumpor, underkläder?
När det gäller kläder till barn anser vi att fokus skall ligga på komfort. Visst kan kläderna vara fina och sitta snyggt, men tänk på att du köper kläder som är i mjuka material, undvika hårda sömmar och kanter som kan skava. Kläder som sitter för tajt och inte är elastiska kan skapa orörlighet vid lek. Lek och lärande går i ett på förskolan, så se till att ditt barn har kläder efter det.
Vi går igenom vilka lärdomar vi har fått kring kläder och förskola, vilka krav vi ställer för att hävda att kläderna skulle bli bäst i test om de ställdes mot andra likvärdig alternativ. Som med de flesta andra beslut gäller det att prioritera rätt för att köpa de bästa kläderna till förskolan, ibland räcker det med billiga kläder i andra fall behövs de lite dyrare slittåliga varianterna.
Vi delar in kraven i skall- och bör-krav. Skall-krav är en lägstanivå som alla bra kläder måste uppfylla. Bör-krav är sådant som är trevligt att uppfylla om det känns rätt i plånboken och praktiskt fungerar att prioritera vid köptillfället. Ibland när du är iväg och handlar kläder måste det gå snabbt och lätt, då blir det helt enkelt så att saker som ett medvetet miljöval inte kommer att fyllas på samma sätt som när du kan sitta hemma och göra noggrann efterforskning och välja bland goda alternativ framför andra. Ibland har du inte tid och ork att utvärdera olika plaggs slittålighet och det blir första bästa som åker med till kassan.
Det är ett måste att barnens kläder skall tåla tvätt i minst 40 grader. Du lär dig snart att oavsett hur många hakklappar och eventuell skyddsutrustning dina barn använder under matstund och lek kommer kläderna att bli fläckiga, det är allt från målarfärg och lera till ketchup och blåbär. Om du frångår detta skallkrav bör du tänka dig noga för, kanske möjligen barnkavajen till bröllopet som kan vara undantaget men den kommer du knappast skicka iväg till förskolan.
Barnkläder som tål 40-tvätt eller 60-tvätt är ofta mer hållbara än de kläder som inte klarar av det. Materialet är mer slittålig och klarar därför större påfrestningar vid användning och tvätt. Att kämpa med att tvätta barnens kläder i handtvätt eller 30-tvätt är ett projekt dömt att misslyckas så köp inte denna typ av kläder mer än i särskilda undantagsfall.
Vårt råd blir: Oavsett hur stressad du är när du handlar, kolla tvättrådet!
Vi har väl alla den där tröjan vi tycker är jättesvår att ta på och ta av för att halsen är alldeles för hård och fastnar halvvägs upp över huvudet. Detta moment kan hos vissa barn skapa en nästan panikliknande känsla, framförallt om de är yngre och inte förstår alla ord. Denna typ av kläder är såklart inte särskilt trevlig för personalen på förskolan att behöva ta av och på ett par gånger om dagen vintertid inför och efter utelek. Här kan det underlätta med ett par knappar sittandes på axeln eller istället en hood-tröja med dragkedja t.ex. Tunna långärmade tröjor är ofta rätt slappa i kragen och det är sällan ett problem. Däremot i lite tjockare tröjor som inte är elastiska på något vis kan detta vara ett problem.
Tum och fingervantar jag vara en intressant uppgift att ta på ett barn som inte alltid är så hjälpsamt i eller medveten om processen. I detta fall är det viktigt att tänka på hur lång är dragkedjan, går den hela vägen ned till fingerspetsarna så att du enkelt kan öppna hela vanten och lägga i handen för att sedan stänga?
Beroende på vilket plagg du planerar att köpa bör du titta efter om det sitter knappar på axeln som gör det möjligt att förstora plagget i halsen. Om vantarna har dragkedja på rätta ställen. Olika plagg har sina för och nackdelar så ha detta i tanke när du jämför olika modeller du funderar på.
Oavsett vilken typ av kläder du köper är följsamhet och mjukhet en viktig faktor för att kläderna skall vara komfortabla att bära länge. Här kan det vara bra att känna på sömmar och detaljer om det finns hårda kanter som kan irritera. Sitter tvättrådet på ett ställe som kan ligga mot kroppen och skava? Är det möjligt att klippa bort eller ta av på något vis.
Du får helt enkelt göra en bedömning om du tror att ditt barn vill bära plagget i 8-9 timmar och att det är skönt att ha på sig hela tiden. Vissa barn löser detta problem enkelt genom att slita av sig de kläder som inte sitter skönt eller har ett bekvämt material.
Ett underställ i ull kan vara perfekt att ha på sig en timme eller två under en overall, men om det används som innetröja resten av dagen kan det skapa irritation och till och med värmeutslag på känsliga barn. Detta är bara ett exempel på varför det är viktigt att välja material med omsorg. Kläder i 100% bomull skapar sällan några problem, plaggen andas bra och har ofta bra komfort. I vissa situationer är bomullsplagg sämre på att transportera bort fukt vid lager på lager och ett funktionsmaterial eller ullplagg skall då vara närmst kroppen.
Tänk dig för vilket material du köper kläderna i och hur de ska användas, sitter de väldigt tajt mot kroppen? Skall de sitta på länge eller kortare perioder?
Här spelar allt från materialval till storlek och utformande ut, skulle du själv kunna tänka dig att använda plagget om det var i din storlek? Det är inte alltid de finaste och gulligaste kläderna de som är mest lämpade för förskolan. Ibland sitter det detaljer påsydda på kläder som kan vara mycket obekväma mot kroppen. Se över plaggen du tänker köpa lite snabbt om du ser några knappar eller band som kan tänkas sitta konstigt mot kroppen, det kan ibland vara så att det bli obekvämt först när man sitter ned eller rör sig på speciella vis. Barn har helt andra rörelsemönster än vad vuxna har, de håller mycket ofta armarna högre än vuxna då de behöver sträcka sig för att nå saker. De böjer sig ned till marken mycket oftare. De står på huk, på knäna, rullar, hoppar, ligger på mage. Står på händerna. Ja på alla omöjliga vis rör de sig som du säkerligen redan känner till vid det här laget. De rör sig helt enkelt på ett sätt som är mer utmanande för kläderna att följa med i och detta är bra att ha i tankarna när du väljer vilka plagg du ska köpa
Ibland har du gott om tid och möjlighet att välja ett bättre alternativ miljö- och hållbarhetsmässigt. Klädbranschen börjar erbjuda fler och fler alternativ för dig som tänker på hållbarhet och miljö.
Här kan du till exempel titta efter GOTS, Global Organic Textile Standard, fritt översatt till Global organisk textilstandard. Allt från tyger, kläder, madrasser och personliga hygienprodukter kan uppfylla denna standard. GOTS erbjuder idag två olika märkningar "organic" och "made with organic materials". Ett plagg som är märkt "organic" skall uppfylla ett minimum om minst 95% organiska fibrer. Märkningen "made with organic materials" kräver att produkten innehåller minst 70% organiska fibrer.
Konsumentverket beskriver GOTS som en miljömärkning för textil som omfattar hela livscykeln från produktion till färdig produkt.
Precis som de flesta andra märkningar finns det en uppsjö av organisationer som jobbar med certifieringar och märkningar inom miljö och hållbarhet och varumärken som har sina egna märken. Men tänk på att allt är inte guld som glimmar och bara för att ett varumärke skriver att något är organiskt eller hållbart så kan det krävas ännu lite mer efterforskning för att se vilka krav som ställs på produkten i form av produktion och mängd ekologisk/organiskt material i plagget.
Beroende på barnets ålder och aktivitetsnivå ställer det olika krav på slittålighet av kläder. Det är sällsynt att en 1-2åring sliter ut kläder med lek men en regel att 5-6åringar gör det. Det är trasiga knän, utslitna strumpor m.m. Ibland är det bra att ha den där lappen på knät eller armbågen även om det inte alltid är snyggaste valet, annars är risken stor att du själv behöver sy dit den rätt snabbt eller kassera plagget. Vilken ålder är ditt/dina barn i och hur leker dem? Är de vilda och rörliga eller lugna och stilla? Olika individer har såklart olika behov av slitstarkhet.
Under hösten och våren när det är regnigt ute kan det vara bra att ha extra ytterkläder med, beroende på vilken kapacitet förskolan har på sina torkskåp i förhållande till väder och antal barn. Det är inte alltid kläderna hinner torka mellan utevistelserna om det är väldigt blött ute. Här gäller det att köpa rätt ytterkläder beroende på årstid. Här kan du läsa vår guide vad som är bra att tänka på vid val av regnkläder.
Vindfleece för barn som är ett perfekt plagg för blåsiga dagar, utmärker sig i garderoben då den kan användas som jacka eller värmande lager under en annan jacka.
Det gäller att hitta rätt vinterkläder till barnen för att årstiden skall bli så rolig som möjligt. Det kan vara allt från pudersnö till regn beroende på vart du bor i landet. Vi tipsar kring vad som är värt att tänka på inför årstiden.
Den andra artikeln i serien vintergarderoben om kläder för barn och mer generella principer som gäller alla kläder, även för vuxna. Varför är det så viktigt att transportera eller absorbera bort fukt från lager 1?
Tredje artikeln i serien om vintergarderoben, nu klär vi oss för att stå mot vind och kyla på bästa vis. Tips att tänka på inför en svensk vinter.
Nu har vi hunnit vintertesta Didriksons overall Cornelius 3 i snö och slask. En köpvärd overall utan några större fel, läs mer om varför i vår recension.
Klicka här om du vill öppna produktlänkar i nya flikar
Browsa
0
produkt